GESPREKSSTOF | community art

  1. Home
  2. GESPREKSSTOF | community art

GESPREKSSTOF is een (reizend) community art project in ‘s-Hertogenbosch.

Onder artistieke leiding van textiel kunstenares Anne van den Heuvel werken wij samen aan een collectie handgemaakte GESPREKSSTOF kunstwerken. Op donderdagochtenden ontmoeten we elkaar in het atelier van Anne, of op externe locaties in de buurt.

 

laaaangdradig …

ARTISANS TEAM MAAKT PORTRETTEN VAN ‘MUZEN’ IN TEXTIEL

Met een team van vrijwillige artisans werken wij aan het realiseren van een serie muzen in verschillende textiel-technieken. Deze muzen zijn meer dan levensgroot. De werken worden altijd met de hand gemaakt. Samen. Met elkaar. Aan tafel. Dat vergt aandacht en geduld, voor elkaar en voor het handwerk. De liefde waarmee de werken tot stand komen is voelbaar.

Aan de tafels ontstaan niet alleen de werken, maar ook de gesprekken. Vriendschappen. Gemeenschapszin. Verbinding. Contact. Je hoort erbij …voelt je nuttig, gezien, gehoord. Een lach, een traan en alles daar tussenin. Van kwetsbare verhalen tot slap geouwehoer. Alles mag er zijn. Toch is het ook vaak even sereen en stil aan tafel. Pure focus.

Het geeft ook rust, de oneindige herhaling van het zetten van steekjes. Borduren zorgt ervoor dat je in het moment bent. Hier en nu. Het leert je geduldig te zijn. Je bent je heel bewust van elke handeling die je doet. Het is heel aards om dingen met je handen te doen. De verstilling van de beweging.

BENIEUWD?

In onze agenda kunt u kijken op welke donderdagochtenden wij op reis zijn in de buurtlocaties waar u kunt komen kijken of meewerken. Als er exposities of open dagen zijn, bent u ook van harte welkom.

Op dinsdagochtenden werken we in we bij Annenei in Den Bosch. U kunt een afspraak maken om te komen kijken of mee te werken.

Bent u of kent u iemand die de geraniums zo ongeveer wel een beetje uit hun potje heeft gekeken … en die wel zin heeft om wekelijks op een vast moment in de buurt gezellig samen aan het borduren van een prachtig textielkunstwerk te komen helpen? Of bent u toevallig een keer in de buurt en lijkt het u leuk … Dan kijken wij naar u uit!

 

steekje voor steekje, knoopje voor knoopje, reepje voor reepje …

WAAROM GESPREKSSTOF?
Anne vertelt: ‘Eind 2015 startte ik aan mijn lang gekoesterde wens; een autonoom kunstproject realiseren waar ik jaren mee vooruit zou kunnen, en … wat niet verkocht gaat worden.

In 2001 studeerde ik cum laude af aan Academie St. Joost in Breda, en heb het sindsdien maar wat druk met mijn werk als professioneel kunstenares/ontwerpster.

Toch verhinderde dat niet dat ik eind 2015 begon met de uitvoering van GESPREKSSTOF een community-textile-art project.

Mijn liefde voor textiel en het ambacht is groot. Het is helaas deels ook een bijna uitgestorven vak. Textiel heeft iets stoffigs. Handwerken wordt gezien als huisvlijt. Ik wil het handwerk eren. Het ambacht leren. Jonge mensen enthousiasmeren. De kennis van de oudere mensen respecteren.

de gewone jij en ik …

Ik zal in een ander verhaal uitgebreid vertellen hoe het idee tot stand is gekomen. En bij iedere afzonderlijke muze is ook een verhaal.

Een muze is een inspiratiebron voor kunstenaars. Vaak worden de negen Griekse godinnen die mensen inspireren tot de beoefening van kunst en wetenschap als muzen gezien. Of beroemdheden.

Ik ben echter gefascineerd door ieder mens. Onze muzen zijn de bijzonder gewone jij en ik, mensen met gevoelens, emoties, behoeften, angsten, eigenaardigheden. Ik heb mijn muzen per toerbeurt voor een ‘gespreksstofsessie’ in het atelier ontvangen. Uit deze sessies zijn talrijke foto’s en gesprekken gekomen en uiteindelijk zijn die de inspiratiebron geworden voor het te maken kunstwerk.

Met mijn fantastische vrijwillige artisans team portretteren we ‘uitverkoren’ muzen in verschillende textiel-technieken. Laat u verrassen en bekijk de werken die tot stand komen …

De komende tijd zullen er meer verhalen volgen in mijn creating stories blog. Geniet ervan!

SAMENWERKEN MET LIEFDE & PLEZIER