Anne van den Heuvel portertkunst

once upon a time …

dromen, durven, doen

Anne van den Heuvel volgde haar opleidingen aan Kunst Academie St. Joost in Breda waar zij in 2001 cum laude afstudeerde. Sindsdien leert ze graag bij en bestudeert diverse vormen van arts and crafts. In 2002 startte zij haar kunstenaarspraktijk en ontwerp-studio. Zij woont en werkt in ‘s-Hertogenbosch. Als kind al was zij geboeid door logica in vorm, herhalingen en verhoudingen.

Tijdens de St. Joost periode bouwde zij een fundament van ritme, logica, zuiverheid en structureren.
Na haar afstuderen leerde zij putten uit haar oneindige intrinsieke fascinatie voor gelaagdheid en de onuitputbare bronnen van inspiratie op het snijvlak van natuur en cultuur bepaalde structuren.

 

“structuur, ritme, logica, herhaling …”

Al het werk van Anne van den Heuvel wordt gevoed door één fascinatie: structuren. Zij onderzoekt structuren in de breedste zin van het woord en is gefascineerd door het contrast èn de overlapping van structuren die zijn ontstaan in de natuur èn die zijn ontstaan door cultuur, gemaakt door mensenhanden. Wie met haar reist of haar vergezeld tijdens haar wandeltochten en museumbezoeken of haar blikken op zogenaamde vanzelfsprekendheden in het dagelijkse leven, zal het opvallen hoe gebiologeerd zij raakt van een boomschors, de aardlagen, wortelstelsels, vulkanen, mossen èn van patronen, ornamenten, mozaïeken, reliëfs, materiaal … waar alles terug herleid naar structuur, ritme, logica en herhaling.

”tellen, stapelen, structureren”

Op 21 december werd Anne geboren in ‘s-Hertogenbosch als dochter van een meubelmaker en coupeuse die hun ‘stoffige’ bestaan opgaven om hun droom te volgen en een horeca-gelegenheid begonnen met slijterij-wijnhandel in een 17de eeuws pand met planken vloeren, en met latten, balken, gebouwen, bijgebouwen en een badkamer vol met mozaïek … alles wat te tellen was en ook te meten, delen en waar logica soms ver te zoeken was. Er werd gezongen, gedronken, gegeten, gelachen en wat al niet meer.

Al slapend deinde Anne mee op de Rock & de Roll en droomde van grote avonturen. Later als ze groot was zou ze Indiaan worden. En ook acrobaat … en ze tekende in herhaling dezelfde tekeningen steeds net een beetje anders.

”never compromise a dream …”

Met dat dromen is ze nooit opgehouden. Het leven daagt haar uit, het fascineert haar, het prikkelt en schuurt en is kleurrijk in alles … soms vergt dat rigoureuze stappen. Innerlijke acrobatie en dappere krijgers-kunsten.

Toen Anne een jaar of 10 was leerde zij haar eerste kunsten op de naaimachine van haar moeder en fascineerde zich voor het patroontekenen … Ze ging patroontekenlessen volgen bij Betsie, een oudere dame in het dorp. En ze leerde. En leerde. En leerde. Met name van het leven zelf. Van ervaringen. Mislukkingen. Van 7 sloten tegelijk en 3 keer dezelfde steen.

Op de basisschool school blonk ze uit door een overmatige inzet, verlegenheid, inzicht en intelligentie. Op de middelbare school echter, blonk ze uit door dromerig in haar agenda te tekenen en schrijven over avonturen. Met een grote fascinatie voor het leven ‘buiten’ ‘in de wereld’ verprutste ze haar middelbare school behoorlijk.

Een stapeltje onstuimige puberjaren zorgde voor enige ‘vertraging’ …
Anne zag haar uitdagingen voornamelijk in het proefondervindelijk ontdekken van alle geneugten des levens … de Universiteit des Leven trok haar meer dan naar het gymnasium te gaan …

 

Expositie Leer & Kunst NU

“proefondervindelijk leren en ervaren …”

Een portie kwajongensstreken, ongeremde verlangens, zinloze passies, omwegen en schoolhoppen later … besloot Anne in 1992 zich volledig te wijden aan haar studie ModeOntwerpen in Eindhoven. In 1996 ging ze naar de Academie in Breda om zich verder te bekwamen in Mode Ontwerpen en Mode Illustratie.

Anne bleek een uitblinker door haar veelzijdigheid… niet in een hokje te plaatsen. Haar werk beweegt zich tussen sculptuur, modevormgeving, interieurvormgeving, design en grafisch ontwerp, wat haar werk altijd zo bijzonder maakt. Na haar studie Mode vervolgde ze nog 2 jaar Fine Arts, en slaagde zij vervolgens cum laude in 2001 als Fine Artist, won de Toon Hommel Scriptieprijs en kreeg een prijs in de vorm van een opdracht van het Prins Bernard Cultuur Fonds.

Na het afstuderen was haar keuze snel gemaakt: onafhankelijk en vrij zijn en authentiek werk maken. Zij startte met haar ex-compagnon en partner in januari 2002 een ontwerpstudio voor kunst, ruimte & interieur. De ontwerpstudio bleek succesvol.

Anne werkt en werkte voor bedrijven, kantoren en particuliere opdrachtgevers in binnen- en buitenland. In haar ‘vrije’ uren werkte zij aan haar oeuvre autonome kunstwerken.

”in opdracht, maar wel vrij …”

Het autonome werk werd ook opgepikt en ze kreeg en krijgt de ene opdracht na de andere. Opdrachten die wel vrij zijn. In de zin van ‘wij willen een kunstwerk van jou, wat zou jij doen als dit jouw plek was?’ En binnen die kaders in Anne volledig in haar element. Haar empathische vermogen zorgt voor een haarfijne afstemming op de omgeving, zonder het authentiek kunstenaarschap uit het hart te verliezen.

”scherp waarnemingsvermogen …”

Je kunt aan haar werk zien dat ze zich voor 100% en vol enthousiasme in een project vastbijt. Anne is erg open, sensitief en heeft een scherp waarnemingsvermogen. Ze kan scherpe, duidelijke en waardevolle feedback geven en ze heeft en geeft een vrolijke, creatieve bijdrage aan het leven en de omgeving.

Anne heeft een bijzondere kijk op en een grote voorliefde voor textiel. Een trendbureau in België vroeg Anne daarom in 2002 om trendresearch te doen. Jaren achtereenvolgens bezocht Anne beurzen, musea, shops etc. Een toffe, hectische tijd met veel reizen, boordevol inspiratie, interessante ontmoetingen en een netwerk wat groeit met de dag.

Op 12 februari 2006 werd haar zoon Indigo geboren. Die nacht kreeg Anne haar mooiste cadeau. Een grotere liefde bestaat niet!
Het leven veranderde radicaal.

In 2008 betrekt Anne haar huidige woon/werkplek, waar zij met Indigo woont en werkt … een fascinerende intrigerende plek, in het dorp Empel bij ‘s-Hertogenbosch, nagenoeg aan de rand van de bewoonde wereld. Een smeltkroes van kunst, kleur en ontwerp.Vanaf dit moment begeleidt zij ook als leerbedrijf studenten van MBO en HBO opleidingen tijdens hun studie.

Op deze locatie ontstaan de prachtigste werken, en hier ontvangt ze ook haar gasten en (potentiële) opdrachtgevers met veel enthousiasme. Anne maakt ook gebruik van externe werklocaties in Nederland en België en werkt vaak in co-creatie samen met het Nederlands Textiel Museum in Tilburg.

Vanaf 2013 vestigt Anne haar pop-up galerie KLEURRAAK op wisselende winkel-locaties in en rond Den Bosch. Dit is een galerie annex atelier. Hier worden uiteenlopende werken gerealiseerd, samen met haar stagiair(e)s, ouders en vrijwilligers wordt gewerkt aan lopende opdrachten, nieuwe ideeën en wat al niet meer. Bezoekers kunnen hier de werken bekijken en zien ontstaan.

”de diepste kunst kleedt zich in de minst caprieuze verschijningsvorm” – piet mondriaan
Er is altijd wel iets te doen, te maken, te bedenken …

Eind 2015 startte zij met haar community -art project GESPREKSSTOF     Vanaf dat moment werken er op donderdagen en tijdens exposities een aantal enthousiasme artisans vrijwillig mee om de projecten te realiseren.

In 2019 lanceert Anne samen met Albert het plan BuurtKunstPool (link) met als doel (dreigende) eenzaamheid te verzachten door actieve kunst- en cultuurparticipatie bij senioren.

In 2020 en 2021 vestigde Anne zich in het ETC Design Centrum in Culemborg, hét exclusieve, Nederlandse interieurplatform dat inspireert, informeert en initieert. Hier komen agenten en producenten van exclusieve merken, interieurprofessionals, consumenten en pers tezamen en elke maandag toonde Anne hier haar werken.

Anne van den Heuvel GESPREKSSTOF

 

Zin in meer verhalen?

“de wereld mooier kleuren …”

Anne van den Heuvel is een kunstenaar die ‘non-conforme’ ontwerpt binnen de kaders van het project. Idee, presentatie en uitvoering zijn telkens weer bijzonder verrassend en van museaal niveau. (Harmen Witte)

Anne laat zien dat kunst ook laagdrempelig en leuk kan zijn. Ze breekt het beeld van de eigenzinnige en onbenaderbare kunstenaar af. Dan blijft er een levenskunstenaar over, iemand over die op een hele prettige en persoonlijke manier hele mooie dingen maakt.

Zij droomt graag terwijl ze wakker is.

Anne de wereld is niet mooi, maar jij kunt haar een beetje mooier kleuren… zong Herman van Veen … en dat doet ze! Er ontstaan meer en meer en meer kleurenregens en kleurenbommen. Net zo lang tot kleur de grijze wereld zal overnemen 😉

Anne droomt verder … en doet elke dag waar ze in gelooft …
Later als ze groot is zal ze Indiaan worden …